Pivovar Želetava, historie panského pivovaru a sladovny – významné události; zdroj: Černokostelecké pivovarské muzeum a archiv, o.p.s.
I. etapa: 993–1517
Z roku 993 pochází písemná zmínka o výrobě piva v břevnovském klášteře, jedná se o první písemnou informaci o výrobě piva na našem území. Horní hranici této etapy ohraničuje rok 1517, kdy se díky legislativním úpravám začalo rozvíjet vrchnostenské pivovarství. Jedná se o řemeslnou výrobu piva.
993
první písemná zmínka o výrobě piva na našem území
1400 -1420
pivovar v manském domě na Křivoklátě
II. etapa: 1517–1842
Druhá etapa přibližuje tři staletí pivovarské výroby – období, během kterého bylo na našem území postaveno nejvíce pivovarů. Zahrnuje největší skupinu – pivovarské objekty postavené v 17. a 18. století (barokní pivovary). Etapa končí klasicistními objekty první poloviny 19. století. V tomto období pokračuje řemeslná výroba piva, postupně je používáno strojní zařízení na ruční pohon. V roce 1842 byl postaven měšťanský pivovar v Plzni, nový klasicistní objekt s tehdy nejmodernější technologií výroby piva a tento letopočet je považován za oficiální historický mezník mezi řemeslnou a průmyslovou výrobou piva z technologického hlediska.
1517
Svatováclavská smlouva, šlechtě povolena výstavba pivovarů mimo jejich sídla
16. století
největší rozmach pivovarů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, vznik renesančních pivovarů – samostatných budov uzpůsobených technologii; počátky ohromných sporů mezi městy a vrchností končících až rokem 1869; stavby postupně zanikají důsledky třicetileté války
1568
první zmínka o panském pivovaru se sladovnou v Želetavě
1791
období reforem v pivovarství, publikace sládka Poupěte
30. léta 19. století
od 30. let vyrábí Václav Novák v Sobotce hvozdy „bez kouře“ s využitím topného tělesa a kaloriferů
III. etapa: 1842–1930
Třetí etapa představuje ve výrobě piva a výstavbě pivovarů dynamické období. Končí téměř veškerá řemeslná výroba, probíhá modernizace stávajících pivovarů, technologie využívá strojních zařízení, ruční pohon nahrazuje parní. Ryze průmyslové výroby jsou z technologického i stavebního hlediska objekty poslední třetiny 19. století. Horní hranicí je letopočet výstavby pivovaru v Tupadlech u Kutné Hory, patrně nejmladšího historického pivovaru u nás.
1842
výstavba nového měšťanského pivovaru v Plzni; změna technologie kvašení na spodní; tento rok je považován za počátek průmyslové výroby piva, i když výroba spodně kvašeného piva je doložena již před tímto letopočtem
1846
první vaření parou ve Wankově pivovaru v Praze
1848
povolena výstavba nových pivovarů za poplatek - uvolnění středověkých privilegií, které vyvrcholilo roku 1869 zrušením propinačního práva (Propinační právo (jus educilli), neboli výčepní právo, bývalo výhradní právo „v jistém určitém okršlku pivo vařiti a kořalku páliti i oboje prodávati.“). Zrušení roboty, zániky panských pivovarů
1867-8
výstavba nového pivovaru na parní pohon (Parní stroj je pístový tepelný stroj, spalovací motor s vnějším spalováním, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační pohyb.) a přestavba starého pivovaru na samostatnou sladovnu
1869
zrušeno propinační právo (Propinační právo (jus educilli), neboli výčepní právo, bývalo výhradní právo „v jistém určitém okršlku pivo vařiti a kořalku páliti i oboje prodávati.“), zahájena výstavba nových moderních průmyslových pivovarů
1888
počátek používání umělého chlazení českých strojírenských firem
1908
přestavba sladovny firmou Novák&Jahn (Firma Novák&Jahn ve Starém hradu provedla mimořádně zdařilou rekonstrukci sladovny. Toto strojní vybavení je ozdobou věže A3. A rovněž unikátně zachovanou a význačnou připomínkou řemeslné zdatnosti a konstrukčního umu naších předků..)
1930
výstavba pivovaru v Tupadlech u Kutné Hory
1953
ukončení činnosti pivovaru se sladovnou
2012
Zahájení obnovy Starého hradu
27.8.2020
První spuštění horního vendru (Vendr, čili obraceč sladu je ozdobou věže A3. A je rovněž nádhernou připomínkou řemeslného umu našich předků.Video ze spuštění.)